Du behöver en budget

Ok, så min resa mot mindre utgifter hade startat. Likt Åsa Axelsson ville jag lämna ekorrhjulet och stressen bakom mig, genom att helt enkelt minska familjens utgifter för att täcka upp för inkomstbortfallet. Nu arbetade jag visserligen ”bara” 70% och hade en relativt låg lön till att börja med, ungefär 12.000 kr efter skatt. Dessa pengar skulle alltså sparas.

Jag började min budget i Excel med hjälp av kontoutdrag. Jag har nu gått över till en mer avancerad ”bokföring” i Familjen AB med programmet YNAB, You Need A Budget. Jag insåg snabbt att den största möjligheten att spara pengar var via vårt matkonto. Eftersom det inte funnits tid eller ork att planera och handla mat så har vi använt oss av Mat.se och Linas Matkasse. Här kostar våra maträtter omkring 50 kr/portion. På Portionen under tian såg jag att det var enkelt att laga både hälsosam och billig mat för betydligt mindre. Nu hade jag dessutom tid och framförallt ork att handla själv, jag valde det jag förstått var billigast, Willys.

Så, med några enkla och medvetna val kunde jag nu stryka 5.000 kr från vårt matkonto. Herregud, det här skulle bli enklare än vad jag trodde. Utöver detta gjorde jag mig snabbt av med fyra prenumerationstjänster som drog pengar varje månad, däribland Storytel. Jag bestämde mig också för att dra ner på lyxkonsumtionen att göra mina naglar och köpa dyra hudvårdsprodukter. Jag slutade också med uteluncher på stan, ca 1 gång per vecka, eftersom jag inte längre jobbade i stan utan var hemma.

Jag hade även en ovana att ta tag i, jag snusar. Jag ville verkligen inte sluta, jag älskar att snusa. Men jag kunde dra ner på det, ofta snusar jag mycket mer när jag stressar och nu var mitt liv stressfritt. Jag kunde halvera mängden prillor lätt! Jag bytte även snus, istället för dosor köper jag stora påsar med 300 prillor jag själv lägger i dosor jag sparat.

Summa summarum på mina första sparåtgärder blev alltså:

Hushållsbudget, vad jag sparar per månad

Billigare mat på Willys* 5.000 kr
Avsluta prenumerationstjänster (Storytel mfl.) 700 kr
Sluta fixa akrylnaglar 300 kr
Minska mängden hudvårdsprodukter, hår, smink, deo 1.000 kr
Snusa mindre och billigare snus 600 kr
Sluta luncha ute 400 kr
Totalt: 8.000 kr

*Jag kommer återkomma i separata inlägg om hur jag håller nere matkostnaderna.

Då var det ”bara” 5000 kr kvar att spara in per månad. Här fick jag tänka till och vara kreativ. Fortsättning följer…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *