Att halvera matkostnaden

Som jag varit inne på tidigare planerade jag snabbt för att minska familjens matkostnad drastiskt. Att planera är en sak, att faktiskt efterleva denna budget en annan. Men efter två månader måste jag säga att det går alldeles utmärkt på vår halverade matkostnad. Då får jag tillägga att vi hade en rätt så påkostad matbudget tidigare.

Spartips billigare mat

Allas utgångsläge skiljer sig åt här, men kanske kan flera tips appliceras i ditt hem och sänka matkostnaderna.

 1. Handla på Willys istället för Mat.se (minst 20% billigare!)
  Att handla på nätet är bekvämt, men inte bra för plånboken när det gäller mat.
 2. Avsluta Linas matkasse
  Vi älskar Linas och har varit trogna kunder i 6 år, men här kostar maten 50 kr/portion och i min egen matsedel kan jag lätt komma ner i 10-15 kr/portion.
 3. Sluta dricka juice
  Ett lättare beslut att följa än jag trodde, barnen verkar inte sakna det alls.
 4. Halvera yoghurtkonsumtionen
  Även här gick det enkelt, eftersom barnen näst intill självmant slutat med yoghurt.
 5. Handla frukt och grönt i säsong
  Man behöver knappt ha koll själv på vad som är i säsong, för butikerna har ofta erbjudande på det som är det. Så titta på prislappen och handla det som är billigt just nu. Jag kommer även att tacksamt ta emot äpplen från släkt och vänner som har egna äppelträd.
 6. Stek i rapsolja istället för olivolja
  EVOO är förhållandevis dyrt i jämförelse med rapsolja och smaken blir ingen skillnad i själva matlagningen. EVOO använder jag gärna i kalla rätter som sallader där det ger mer smak.
 7. Gör eget kryddsalt av örter sommartid
  Vi odlar redan mycket här hemma sommartid och i år har jag kompletterat med ytterligare 4 odlingslådor. Istället för att handla örter i affären vintertid kommer jag göra goda egenodlade örtsalt.
 8. Laga ibland 6 portioner istället för 4
  Att laga mer av en rätt spar både tid och pengar.
 9. Ät mer vegetariskt/veganskt
  Kött och mejerier är dyrt i jämförelse med vegetariska alternativ. Vi har sedan länge minskat köttkonsumtionen men minskar den ytterligare nu. Tippar att vi äter korv 2 gånger/månad och kyckling 2 gånger/mån och det är allt. Jag har även slutat med mjölk och gör istället egen havremjölk (mixa 2 dl havregryn med 1 liter vatten, 2 msk rapsolja och en nypa salt, sila av i salftsil).
 10. Välj mer prismedvetet i hyllan
  Oj vad man kan spara pengar genom att välja billigare varumärken! Numera tittar jag alltid på jämförelsepriset.
 11. Baka eget bröd
  Tyvärr har jag inte fått barnen att gilla hembakt ännu, men vi vuxna njuter numera av hembakade tekakor.
 12. Matlådor
  Inga förändringar egentligen, vi har alltid haft med oss matlådor till jobbet med resterna från middagen.
 13. Hygienartiklar på erbjudande
  Jag har även blivit mer prismedveten och bunkrar hygienartiklar på erbjudande i butiken. Allt från toapapper, tvål och tandkräm. Jag har även gått tillbaka till att använda menskopp istället för att köpa tamponger varje månad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *