Att halvera matkostnaden

Som jag varit inne på tidigare planerade jag snabbt för att minska familjens matkostnad drastiskt. Att planera är en sak, att faktiskt efterleva denna budget en annan. Men efter två månader måste jag säga att det går alldeles utmärkt på vår halverade matkostnad. Då får jag tillägga att vi hade en rätt så påkostad matbudget tidigare.

Spartips billigare mat

Allas utgångsläge skiljer sig åt här, men kanske kan flera tips appliceras i ditt hem och sänka matkostnaderna.

 1. Handla på Willys istället för Mat.se (minst 20% billigare!)
  Att handla på nätet är bekvämt, men inte bra för plånboken när det gäller mat.
 2. Avsluta Linas matkasse
  Vi älskar Linas och har varit trogna kunder i 6 år, men här kostar maten 50 kr/portion och i min egen matsedel kan jag lätt komma ner i 10-15 kr/portion.
 3. Sluta dricka juice
  Ett lättare beslut att följa än jag trodde, barnen verkar inte sakna det alls.
 4. Halvera yoghurtkonsumtionen
  Även här gick det enkelt, eftersom barnen näst intill självmant slutat med yoghurt.
 5. Handla frukt och grönt i säsong
  Man behöver knappt ha koll själv på vad som är i säsong, för butikerna har ofta erbjudande på det som är det. Så titta på prislappen och handla det som är billigt just nu. Jag kommer även att tacksamt ta emot äpplen från släkt och vänner som har egna äppelträd.
 6. Stek i rapsolja istället för olivolja
  EVOO är förhållandevis dyrt i jämförelse med rapsolja och smaken blir ingen skillnad i själva matlagningen. EVOO använder jag gärna i kalla rätter som sallader där det ger mer smak.
 7. Gör eget kryddsalt av örter sommartid
  Vi odlar redan mycket här hemma sommartid och i år har jag kompletterat med ytterligare 4 odlingslådor. Istället för att handla örter i affären vintertid kommer jag göra goda egenodlade örtsalt.
 8. Laga ibland 6 portioner istället för 4
  Att laga mer av en rätt spar både tid och pengar.
 9. Ät mer vegetariskt/veganskt
  Kött och mejerier är dyrt i jämförelse med vegetariska alternativ. Vi har sedan länge minskat köttkonsumtionen men minskar den ytterligare nu. Tippar att vi äter korv 2 gånger/månad och kyckling 2 gånger/mån och det är allt. Jag har även slutat med mjölk och gör istället egen havremjölk (mixa 2 dl havregryn med 1 liter vatten, 2 msk rapsolja och en nypa salt, sila av i salftsil).
 10. Välj mer prismedvetet i hyllan
  Oj vad man kan spara pengar genom att välja billigare varumärken! Numera tittar jag alltid på jämförelsepriset.
 11. Baka eget bröd
  Tyvärr har jag inte fått barnen att gilla hembakt ännu, men vi vuxna njuter numera av hembakade tekakor.
 12. Matlådor
  Inga förändringar egentligen, vi har alltid haft med oss matlådor till jobbet med resterna från middagen.
 13. Hygienartiklar på erbjudande
  Jag har även blivit mer prismedveten och bunkrar hygienartiklar på erbjudande i butiken. Allt från toapapper, tvål och tandkräm. Jag har även gått tillbaka till att använda menskopp istället för att köpa tamponger varje månad.

Räkna om pengar i arbetstid

En sak som föll mig i smaken i boken ”Jag lämnar ekorrhjulet” var att författaren räknade om alla sparade kronor i arbetstid. Ett mycket smart sätt att tänka tycker jag!

Säg att du genom en förändring kan spara 3.000 kr på ett år. Om man har en månadslön på 30.000 kr så är det en timpeng på ca 185 kr, vilket blir ca 130 kr/tim efter skatt. Denna förändring ”köper mig” 23 arbetstimmar, nästan 3 hela arbetsdagar!

Låt oss göra ytterligare en beräkning där vi utgår från mina första sparåtgärder jag listade i gårdagens inlägg. Jag sparar 8.000 kr/mån med min nya budget, det blir 96.000 kr/år. Min timlön var 103 kr efter skatt.
96.000 / 103 = 932 timmar
932 timmar = 166 arbetsdagar på min deltid 70%
166 arbetsdagar = 8 månader när man räknar på i snitt 21 arbetsdagar på en månad.

WOW! När man ställer 8 månaders ledighet i relation till den uppoffring jag gjort så är det ju vekligen en no-brainer!

På samma sätt kan man tänka när man ska handla prylar. Säg att en pryl kostar 900 kr. Prylen kostar alltså 7 arbetstimmar för den som har en månadslön på 30.000 kr. Efter denna uträkning kan man också ställa sig själv frågan, är det värt det?

Du behöver en budget

Ok, så min resa mot mindre utgifter hade startat. Likt Åsa Axelsson ville jag lämna ekorrhjulet och stressen bakom mig, genom att helt enkelt minska familjens utgifter för att täcka upp för inkomstbortfallet. Nu arbetade jag visserligen ”bara” 70% och hade en relativt låg lön till att börja med, ungefär 12.000 kr efter skatt. Dessa pengar skulle alltså sparas.

Jag började min budget i Excel med hjälp av kontoutdrag. Jag har nu gått över till en mer avancerad ”bokföring” i Familjen AB med programmet YNAB, You Need A Budget. Jag insåg snabbt att den största möjligheten att spara pengar var via vårt matkonto. Eftersom det inte funnits tid eller ork att planera och handla mat så har vi använt oss av Mat.se och Linas Matkasse. Här kostar våra maträtter omkring 50 kr/portion. På Portionen under tian såg jag att det var enkelt att laga både hälsosam och billig mat för betydligt mindre. Nu hade jag dessutom tid och framförallt ork att handla själv, jag valde det jag förstått var billigast, Willys.

Så, med några enkla och medvetna val kunde jag nu stryka 5.000 kr från vårt matkonto. Herregud, det här skulle bli enklare än vad jag trodde. Utöver detta gjorde jag mig snabbt av med fyra prenumerationstjänster som drog pengar varje månad, däribland Storytel. Jag bestämde mig också för att dra ner på lyxkonsumtionen att göra mina naglar och köpa dyra hudvårdsprodukter. Jag slutade också med uteluncher på stan, ca 1 gång per vecka, eftersom jag inte längre jobbade i stan utan var hemma.

Jag hade även en ovana att ta tag i, jag snusar. Jag ville verkligen inte sluta, jag älskar att snusa. Men jag kunde dra ner på det, ofta snusar jag mycket mer när jag stressar och nu var mitt liv stressfritt. Jag kunde halvera mängden prillor lätt! Jag bytte även snus, istället för dosor köper jag stora påsar med 300 prillor jag själv lägger i dosor jag sparat.

Summa summarum på mina första sparåtgärder blev alltså:

Hushållsbudget, vad jag sparar per månad

Billigare mat på Willys* 5.000 kr
Avsluta prenumerationstjänster (Storytel mfl.) 700 kr
Sluta fixa akrylnaglar 300 kr
Minska mängden hudvårdsprodukter, hår, smink, deo 1.000 kr
Snusa mindre och billigare snus 600 kr
Sluta luncha ute 400 kr
Totalt: 8.000 kr

*Jag kommer återkomma i separata inlägg om hur jag håller nere matkostnaderna.

Då var det ”bara” 5000 kr kvar att spara in per månad. Här fick jag tänka till och vara kreativ. Fortsättning följer…

Att jobba lite mindre, leva lite mer

Om man lever lite enklare kan man jobba mindre. Det skulle göra många människor lyckligare, tror jag.

Så går mina tankar just nu. Men låt oss backa bandet lite, tillbaka till den där dagen då allt startade. Mitt i en stressig dimma av att arbeta som anställd på 70%, ta hand om hem och 2 små barn och samtidigt driva företag, kraschade jag.

Låt mig förtydliga, jag gick inte in i väggen, men jag var väldigt nära. När livet till slut bara handlade om att jobba och sova, så tog jag en paus. Det enda jag önskade mig i hela världen var att få vara ifred och vila, och den tiden tog jag mig då. Sakta men säkert kom livsglädjen tillbaka och av en slump hamnade boken ”Jag lämnar ekorrhjulet” i mitt knä och jag slukade boken med stor entusiasm. Sträckläste den.

Långsamt förstod jag att jag kanske inte behövde jobba halvt ihjäl mig för att nå den frihet jag så innerligt längtade efter. Boken var startskottet på vår familjs första hushållsbudget, kanske kunde jag, likt författaren i ovan nämnda bok, spara in alla de pengar mitt lönearbete idag gav mig?

Den här resan handlar om att följa magkänslan, att leva medvetet genom enkelhet. Det är en resa om att leva hälsosamt, billigt och att minska sin miljöpåverkan. Det är en resa som även innehåller investeringar och sparande, boktips, och jakten på lyckan.

Välkommen till min nya blogg!